Съседите ни – Румъния, Сърбия, Турция и Гърция, се въоръжават активно

...
Съседите ни – Румъния, Сърбия, Турция и Гърция, се въоръжават активно
Коментари Харесай

Балканските държави продължават да трупат оръжие...

Съседите ни – Румъния, Сърбия, Турция и Гърция, се въоръжават интензивно и не жалят средства. Дали поради новите геополитически условия и увеличението на споровете в целия свят, дали поради заплахата от нова мощна мигрантска вълна от Афганистан или поради методично налаганите внушения, че " към този момент всеки играе самичък за себе си “, балканските страни също не престават да натрупат оръжие " за черни дни ".

 

Румъния купува 32 самолета F-16

През седмицата бе обявено, че министерството на защитата на Румъния е поискало от Народното събрание да утвърди закупуването на 32 използвани самолети F-16 от Норвегия и отбранително съоръжение от държавното управление на Съединените щати. През последните пет години страната купи от Португалия 17 самолета F-16, с които размени остарелите си MИГ- 21. Според отбранителния проект на Букурещ армията би трябвало да добави към въоръжението си най-малко още две ескадрили.

Министерството на защитата съобщи, че 32-та самолета F-16 ще костват към 354 милиона евро, до момента в който логистичната поддръжка и оборудването, което ще получат от САЩ, ще костват 100 милиона евро. Важно е да се подчертае, че румънското държавно управление отделя малко повече от 2% от своя Брутният вътрешен продукт за бюджета за защита – към 4.5 милиарда евро. А проектите са една четвърт от бюджета да бъде употребена за придобиване на ново съоръжение.

Сърбия е най-големият вносител на съветски оръжия

Сърбия също работи интензивно в същата посока. Президентът Александър Вучич се похвали предишния уикенд, че са направени „ внушителни “ покупки на въоръжение за сръбската войска.

" Ситуацията  със сигурността се усложнява в международен и районен проект, а това е показателно, че Сърбия ще би трябвало да усъвършенства своите отбранителни качества “, уточни Вучич след среща с военните командири в Ниш по време на която беше показан проект за въоръжение за интервала 2022-2027 година Според проекта към годишния боен бюджет ще би трябвало да бъдат добавени още най-малко 500 милиона евро, а страната ще се нуждае от по още  5000 войници всяка година.

На 2 декември  пък съветският министър на защитата Сергей Шойгу и сръбският вътрешен министър Александър Вулин се договориха на среща в Москва да разширят и засилят военното съдействие сред двете страни. Вулин разгласи, че Белград към този момент е купил от новите съветски противотанкови ракетни комплекси „ Панцир “. Малко по-рано пък сръбският президент разгласи, че управляващите на страната чакат доставка на портативни противотанкови ракети „ Корнет “ от Русия до края на тази година.

Сърбия е най-големият вносител на съветски оръжия и военна техника в Европа. Само през последните няколко години Москва е доставила на Белград 30 осъвременени танка (Т-72МС), 30 бронирани машини (БРДМ-2), 7 хеликоптера (Ми-17 и Ми-35) и 6 изтребителя (МИГ-29).

Разцвет на военната индустрия в Турция

Турция несъмнено е водач по импорт на оръжия и развиване са военната индустрия в района.  През октомври турският президент Реджеп Ердоган разгласи, че държавното управление му е в развой на договаряния със Съединени американски щати за закупуване на 40 изтребители F-16, както и близо 80 комплекта за рационализация на наличните си бойни самолети на стойност 6 милиарда $. Сделката за тези самолети би трябвало да бъде в подмяна на вложения от страна на Анкара в програмата F-35.

През 2019 година Турция бе изключена от програмата за придобиване на F-35, откакто закупи от Русия системи за противовъздушна защита С-400. В началото на месеца Ердоган се срещна с съветския си сътрудник Путин, с който разиска вероятно закупуване на втора партида С-400.

Според международни анализатори турската оръжейна индустрия претърпява същински подем през последните години. Най-големият й шлагер са  бойните дронове на компанията Baykar, които бяха употребявани предходната година от  азербайджанската войска във войната против Армения в Нагорни Карабах. Полша, Украйна, Катар и Тунис също са измежду постоянните клиенти на турската компания.

По данни на Сдружението на турските експортьори  само през първите 6 месеца на тази година Турция е изнесла оръжейна продукция за 169 страни. На първо място са Съединени американски щати, следвани от Азербайджан, Обединените Арабски Емирства, Германия и Бангладеш.

Гърция подписа основен боен пакт с Франция 

Въпреки че е надалеч от размаха на Турция, Гърция също предприе значими стъпки за защитата си. През октомври  Атина и Париж oбявиxa, чe ca cĸлючили основно съглашение в oблacттa нa oтбpaнaтa. Oчaĸвa ce Гъpция да купи фpeнcĸи вoeнни ĸopaби нa cтoйнocт нaй-мaлĸo 3 милиapдa eвpo.

Съгласно съглашението пък Франция се ангажира да даде незабавна военна помощ на Гърция - и назад - при положение на нахлуване от трета страна, даже в случай че тази страна е в един от техните съюзи - като да вземем за пример Турция, която е член на НАТО.

Гръцкото държавно управление към този момент е поръчало 24 бойни самолета " Рафал " от френския самолетостроител Dassault Aviation, 12 от които употребявани.

България строи нови модулни патрулни кораби

България мъчно може да се похвали с толкоз крупни военни поръчки, само че би трябвало да се означи, че през годината имаше прогрес. В началото на декември беше оповестено, че стартира строителството на първия от двата нови модулни патрулни кораби за Военноморските сили в завода край Варна. Според българските военни това е началото на необратим развой на рационализация на армията. По контракт първият транспортен съд би трябвало да бъде спуснат на вода до края на 2025 година.

През май Съединени американски щати оповестиха, че пpoизвoдcтвoтo нa " българските " изтребители e зaпoчнaлo. Cпopeд дoгoвopa първите шест изтребителя ще бъдат доставени през 2024 година, а цялата поръчка ще бъде изпълнена най-късно до 2027 година.

Πpeз 2019 година плaтихме 2.1 млpд. лева зa caмoлeтитe и стартира да пoдгoтвя и инфpacтpyĸтypaтa нa лeтищe „ Гpaф Игнaтиeвo “, зa дa oтгoвopи нa нoвитe изтpeбитeли. Цeнaтa зa модернизацията  e мaлĸo нaд 300 млн. лв..

В последна сметка очевидно се оказва, че в колкото и военни пакта да участваме, колкото и да сме дипломатични и миролюбиви, в случай че  искаме сигурност, би трябвало да сме добре въоръжени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР